Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 juli 2010
Astma en sulfieten
| 02/07/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Astma en sulfieten De oude Romeinen gebruikten al zwavel om wijnvaten te ontsmetten. Zwavel in de vorm van sulfieten gebruiken we nu als bewaarmiddel. In de jaren '70 doken de eerste rapporten op die ongewenste effecten van sulfieten aan het licht brachten.
Dermatitis, urticaria, flushing, lage bloeddruk, buikpijn en diarree zijn symptomen die regelmatig gesignaleerd worden. De vaakst geciteerde is evenwel 'bronchioconstrictie' bij astmapatiënten, wat zoveel betekent als vernauwing van de luchtwegen. Sulfieten lokken bij 3% à 10% van de astmapatiënten een aanval uit.

Voedingsmiddelen die doorgaans sulfieten bevatten, zijn: frisdranken, bier, wijn, gedroogd fruit, verwerkte aardappelproducten, weekdieren ... . Ook verwerkt vlees en fruit(salades) bevatten soms sulfiet, ook al is het daar verboden. De aanwezigheid van sulfieten staat normaal duidelijk vermeld op de verpakking: de codes E220 tot en met E228 zijn sulfieten.

Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Bronnen:
Vally H, Misso NLA e tal. Clinical effects of sulphite additives. Clinical & Experimental Allergy, 19 doi: 10.1111/j.1365-2222.2009.03362.x

 

lijn