Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 oktober 2019
Ayurveda even goed als medicatie bij artrose
| 01/10/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Ayurveda even goed als medicatie bij artrose Een ayurvedische formule werkt minstens zo goed als het reguliere medicijn celecoxib en het voedingssupplement glucosaminesulfaat bij artrose aan de knie. In een onderzoek kregen 440 patiënten gedurende 24 weken een ayurvedisch kruidenpreparaat of een reguliere behandeling. Het kruidenpreparaat bevatte Tinospora cordifolia, Zingiber officinale (gember), Emblica officinalis en Boswellia serrata, en was even doeltreffend op vlak van kniepijn en -functie.

De ayurveda is het eeuwenoude geneeskundige systeem uit India en is op andere principes gebaseerd dan de westerse geneeskunde. Kruiden vormen slechts een onderdeel van een gepersonaliseerde behandeling. Celecoxib, een niet-steroïdale ontstekingsremmer, behoort tot de standaardopties van de reguliere geneeskunde, maar kent onvermijdelijk een aantal toxische bijwerkingen (maag, hart, nieren). Ayurvedische formules zijn meestal erg veilig, dat bleek ook in deze studie, al zagen de onderzoekers wel een licht teken van een verhoogde leverbelasting bij 26 patiënten.

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Leven met chronische kniegewrichtspijn

Meer lezen:
Supplementen effectief bij artrose
Wateroefeningen voor artrosepatiënten
Wat is artritis?

Bronnen:
Chopra A, Saluja M et al. Ayurvedic medicine offers a good alternative to glucosamine and celecoxib in the treatment of symptomatic knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, controlled equivalence drug trial. Rheumatology (Oxford). 13 01 30

 

lijn