Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 februari 2013
Bètablokkers veroorzaken diabetes
| 22/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Bètablokkers veroorzaken diabetes Bètablokkers zijn een belangrijke groep van geneesmiddelen die voorgeschreven worden aan patiënten met hartfalen. Ze hebben echter belangrijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename en daling van de gunstige HDL-cholesterol. Nu blijken bètablokkers ook het risico op diabetes sterk te verhogen. Volgens een studie hebben patiënten die bètablokkers nemen, een 28% hoger risico op diabetes.

Volgens onderzoekers geldt dit enkel voor de oude generatie van bètablokkers. De nieuwe generatie wordt echter nog te weinig gebruikt om de effecten op lange termijn goed te kunnen meten.
Een stijging van het aantallen gevallen met diabetes is een vervelende zaak, omdat diabetes het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen (terwijl bètablokkers bedoeld zijn om hart- en vaatziekten te verminderen). Bètablokkers hebben nog andere bijwerkingen, zoals slapeloosheid en impotentie.

Hoe hou je diabetes onder controle
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen:
Een multi beschermt tegen een infarct
Omega-3 supplementen kunnen hartinfarct voorkomen

Bronnen:
Baliga RR, Young J. Beta-blockers in heart failure: breaking tradition to avoid diabetes? Heart Failure Clin 8 (2012) xiii–xvi http://dx.doi.org/10.1016/j.hfc.2012.07.0

 

lijn