Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 november 2018
Bètaglucanen voorkomen verkoudheid
| 28/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Bètaglucanen voorkomen verkoudheid Bètaglucanen werken niet enkel cholesterolverlagend, ze hebben ook een preventieve werking tegen infecties én kanker.
Verkoudheid en kanker, wat hebben die twee met elkaar gemeen?
Verkoudheid en andere infecties worden veroorzaakt door een infectieus agens (virus of bacterie), terwijl kanker veroorzaakt wordt door mutaties in het DNA van de celkern. Echter, in beide gevallen moet het immuunsysteem optreden. Het immuunsysteem bestrijdt virussen en bacteriën - dat weet elk klein kind –, maar het bestrijdt ook de misvormde kankercellen.

Bètaglucanen zijn zetmeelachtige stoffen. In tegenstelling tot zetmeel hebben ze een unieke complexe structuur. Die unieke structuur maakt dat ze slecht afgebroken worden in de darmen, maar dat maakt ook dat ze immuuncellen gaan stimuleren.
Immuuncellen worden zo op scherp gesteld zodat ze kankercellen en virussen sneller gaan herkennen. In China en Japan worden ze al tientallen jaren frequent gebruikt om chemotherapie te ondersteunen.
De beste bètaglucanen zitten in de celwand van gist, maar ook paddenstoelen (oesterzwammen) bevatten uitstekende bètaglucanen.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Meer lezen:
Veilige remedies tegen verkoudheid
Kruidenpreparaat tegen verkoudheid
Honing, beste 'hoestsiroop' voor verkouden kinderen

Bronnen:
Rop O, Mlcek J et al. Beta-glucans in higher fungi and their health effects. Nutr Rev. 09; 67(11):624-631

 

lijn