Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 november 2020
B-vitaminen beschermen tegen beroerte
| 03/11/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
B-vitaminen beschermen tegen beroerte Suppletie van drie B-vitaminen kan het risico op beroerte significant verlagen. Een Chinese onderzoeksteam heeft zich gewaagd aan een meta-analyse van 14 studies waar in totaal meer dan 50.000 mensen bij betrokken waren. Een dosis van 0,8 mg foliumzuur, 40 mg vitamine B6 en 0,4 mg vitamine B12 lijkt vooralsnog optimaal te zijn.

B-vitaminen kunnen het homocysteïne gehalte in het bloed verlagen, een stof die duidelijk het cardiovasculaire risico verhoogt. Drie B-vitaminen zijn nodig om het homocysteïne uit het lichaam te verwijderen: foliumzuur (B9 of B11), B6 en B12. Volgens de onderzoekers lijkt suppletie van deze B-vitaminen het meest geschikt voor patiënten die een beroerte achter de rug hebben of patiënten met bloeddrukverhoging (hypertensie), op voorwaarde dat ze ook een hoge homocysteïne waarde hebben.

Beroerte: preventie
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
B-vitaminen tegen stress
Hormoonpillen verhogen risico op beroerte
B-vitaminen beschermen senioren tegen kanker

Bronnen:
Ji Y, Tan S, Xu Y et al. Vitamin B supplementation, homocysteine levels, and the risk of cerebrovascular disease: a meta-analysis. Neurology. 13 10 8;81(15):1298-307

 

lijn