Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 januari 2013
Beetje kurkuma helpt je gezondheid al
| 17/01/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Beetje kurkuma helpt je gezondheid al Een halve gram kurkuma (geelwortel, koenjit) per dag is gezond, zo blijkt uit een studie. Kurkuma verlaagt de bloedvetten en het beschermt de bloedvaten. Ook een daling van stress- en ontstekingsmoleculen en een stijging van het aantal antioxidanten in het speeksel bleken meetbaar. Zelfs een daling van het hersenplaque-proteïne kan gemeten worden, en dat is een sterke aanwijzing dat kurkuma beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.> Kurkuma heeft ten slotte een gunstig effect op de lever.

Kurkuma wordt meestal uitgeprobeerd bij zieke mensen, maar zelden bij gezonde mensen. Het extract dat de deelnemers moesten nemen, bevatte slechts 80 mg curcumine, de actieve stof uit kurkuma. Andere studies gebruikten extracten met 1 gram curcumine.
Deze studie toonde dus positieve effecten van kurkuma die betrekking hadden op vele organen: bloedvaten, lever, hersenen. Een interessant kruid dus voor een optimale gezondheid.

Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Kurkuma ondersteunt nierfunctie
Curcumine beschermt de lever en het hart
Curcumine: veilig en effectief tegen reuma

Bronnen:
Robert A DiSilvestro RA, Joseph E, Zhao S. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutrition Journal 2012, 11:79

 

lijn