Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 maart 2012
Behandeling van droge ogen met duindoornolie
| 12/03/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Behandeling van droge ogen met duindoornolie Duindoornolie vermindert irritaties en roodheid van de ogen bij mannen en vrouwen die last hebben van pijnlijke ogen. Gedurende drie maanden namen deelnemers aan een studie dagelijks twee capsules duindoornolie (twee gram). Na de studieperiode bleek het oogvocht minder zout, en dus vochtiger te zijn. De symptomen van droge ogen verminderden en deelnemers konden hun lenzen beter verdragen.

Veel mensen zitten heel de dag 'achter hun scherm', wat tot uitdroging van de ogen leidt. Droge ogen hebben twee oorzaken: minder aanmaak van traanvocht, en te hoge verdamping van het oogvocht. Op het oogvocht ligt er een dun filmpje van vetten, dat de verdamping tegengaat. Duindoornolie bevat gezonde omega-3 en omega-6-vetten, die belangrijk zijn voor de stevigheid van dat filmpje. De olie is bovendien rijk aan antioxidanten.

Droge ogen en contactlenzen
Wat doen tegen jeukende ogen ?

Meer lezen:
Omega-3 en omega-6 voor de behandeling van droge ogen

Bronnen:
Petra S. Larmo, Riikka L. Järvinen et al. Oral Sea Buckthorn Oil Attenuates Tear Film Osmolarity and Symptoms in Individuals with Dry Eye. J Nutr. 2010; 140(8):1462-1468
Cornea. 2011 Sep;30(9):1013-9.
Effects of oral sea buckthorn oil on tear film Fatty acids in individuals with dry eye.
Järvinen RL, Larmo PS,

 

lijn