Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 juni 2009
Behoefte aan snoepen: chroomtekort?
| 22/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Behoefte aan snoepen: chroomtekort? Hoe weet je dat je een chroomtekort hebt ?
Verhoogde cholesterolwaarden en problemen met het suikermetabolisme zijn de klassieke kenmerken van een tekort aan chroom. De eerste aanwijzingen van een chroomtekort hebben echter nog niets met een ziektebeeld te maken. Mannen en vrouwen die een tekort aan chroom hebben willen veel snoepen, drinken grote hoeveelheden suikerrijke frisdranken, ze zijn snel moe en hebben het dikwijls moeilijk om zich te kunnen concentreren. Dit alles heeft te maken met een tijdelijk tekort aan suiker in de hersenen.

Mensen nemen in dat geval wat snoep, een koffie met suiker of een cola. Ze voelen zich daardoor zeer snel terug beter. De bloedglucosewaarden stijgen door de aanvoer van suiker immers zeer snel. Op deze wijze ontstaat er een zoet smakende vicieuze cirkel. Door snelle suikers te consumeren worden de lage hoeveelheden chroom nog verder uitgeput. Het lichaam maakt ook extra insuline aan om de hoge bloedsuikerwaarden terug te normaliseren. Dit geeft mensen, samen met een opnieuw optredend gevoel van vermoeidheid, terug de neiging om te gaan snoepen of naar suikerrijke frisdranken te grijpen. Dit fenomeen ligt mee aan de basis van zwaarlijvigheid.

Zijn chroomsupplementen nuttig ?

Bronnen:
Chen G, Liu P, Pattar GR, Tackett L, Bhonagiri P, Strawbridge AB, Elmendorf JS.
Chromium activates glucose transporter 4 trafficking and enhances insulin-stimulated glucose transport in 3T3-L1 adipocytes via a cholesterol-dependent mechanism.Mol Endocrinol. 2006 Apr;20(4):857-70.

 

lijn