Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 mei 2017
Behoefte aan snoepen door chromiumtekort
| 24/05/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Behoefte aan snoepen door chromiumtekort Hoe weet je dat je een chroomtekort hebt?
Verhoogde cholesterolwaarden en problemen met het suikermetabolisme zijn de klassieke kenmerken van een tekort aan chroom. De eerste aanwijzingen van een chroomtekort hebben echter nog niets met een ziektebeeld te maken. Mannen en vrouwen die een tekort aan chroom hebben willen veel snoepen, drinken grote hoeveelheden suikerrijke frisdranken, ze zijn snel moe en hebben het dikwijls moeilijk om zich te kunnen concentreren. Dit alles heeft te maken met een tijdelijk tekort aan suiker in de hersenen.

Mensen nemen in dat geval wat snoep, een koffie met suiker of een cola. Ze voelen zich daardoor zeer snel terug beter. De bloedglucosewaarden stijgen door de aanvoer van suiker immers zeer snel. Op deze wijze ontstaat er een zoet smakende vicieuze cirkel. Door snelle suikers te consumeren worden de lage hoeveelheden chroom nog verder uitgeput. Het lichaam maakt ook extra insuline aan om de hoge bloedsuikerwaarden terug te normaliseren. Dit geeft mensen, samen met een opnieuw optredend gevoel van vermoeidheid, terug de neiging om te gaan snoepen of naar suikerrijke frisdranken te grijpen. Dit fenomeen ligt mee aan de basis van zwaarlijvigheid.

Zijn chroomsupplementen nuttig?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Lees ook:
Gewicht verliezen met chroom
Diëten bevatten te weinig nutriënten
Supplementen die helpen af te slanken

Bronnen:
Chen G, Liu P, Pattar GR, Tackett L, Bhonagiri P, Strawbridge AB, Elmendorf JS.
Chromium activates glucose transporter 4 trafficking and enhances insulin-stimulated glucose transport in 3T3-L1 adipocytes via a cholesterol-dependent mechanism.Mol Endocrinol. 06 03;20(4):857-70.

 

lijn