Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Mijn interesse in ABCgezondheid is:
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 februari 2007
Beperk het gebruik van laxeermiddelen
| 27/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Beperk het gebruik van laxeermiddelen Verstopping is een signaal van het lichaam dat er iets moet worden nagegaan en bijgestuurd. In de eerste plaats zijn een aangepaste levenswijze en voeding aan te raden. Houd er rekening mee dat bepaalde geneesmiddelen als ijzertabletten, sommige antidepressiva en pijnstillers of hoestsiropen met codeïne tot verstopping kunnen leiden.
De werking van laxeermiddelen wordt in grote mate bepaald door de toegediende hoeveelheid ervan en de toestand van de darmen. Gebruik een middel nooit langer dan 3 tot 4 dagen. Omdat laxeermiddelen het werk van de darmen overnemen, kunnen ze deze ook lui maken. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Dit is vaak het begin van een vicieuze cirkel.
Sommige laxeermiddelen met een zachte werking, zoals zwelmiddelen, kunnen een plaats hebben in een veilige zelfzorg. Zwelmiddelen, zoals lijnzaad en weegbreezaad trekken water aan en vormen slijmoplossingen. Ze vergroten op die manier de massa in de darmen. Wie deze middelen gebruikt, moet voldoende drinken.

Lees ook : Negatieve effecten van laxeermiddelen

 

lijn