Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2018
Bescherm je hart tegen de koude
| 01/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Bescherm je hart tegen de koude Wanneer het bitterkoud is buiten, bestaan er enkele heel eenvoudige tips om het hart te sparen en plots opduikende zware gezondheidsproblemen te vermijden. Cardiologen waarschuwen dat recreatieve sportmensen best geen uitzonderlijk zware inspanningen leveren. De reden is eenvoudig. Wanneer het koud is gaat de hartslag bij fysieke activiteiten sneller de hoogte in om zich te beschermen tegen de lage temperaturen. Te zware inspanningen dreigen dan beginnende hartklachten erger te maken. Wetenschappers wijzen nog op een ander misverstand. Alcoholische dranken warmen het lichaam niet op, integendeel. Alcohol verdooft het koude gevoel. Dat is de reden waarom mensen die in onverwarmde ruimten proberen te schuilen en alcohol drinken toch sterven van de vrieskoude.

Ook sedentair levende mensen lopen gevaar bij koud weer. Ook hun hart is zeer gevoelig voor negatieve temperaturen. Een daling van de lichaamswarmte kan bij hen voor een extreem lage hartslag zorgen en een plotse daling van de bloeddruk die kan leiden tot een hartstilstand.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook:
Alcohol en het hart
Europeanen hebben vitamine D-tekort!
Hoe kan kou een verkoudheid veroorzaken?

Bronnen:
Analitis A, Katsouyanni K, Biggeri A, Baccini M, Forsberg B, Bisanti L, Kirchmayer U, Ballester F, Cadum E, Goodman PG, Hojs A, Sunyer J, Tiittanen P, Michelozzi P.
Effects of cold weather on mortality: results from 15 European cities within the PHEWE project.
Am J Epidemiol. 08 12 15;168(12):1397-408.

 

lijn