Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 maart 2010
Beschermt lecithine tegen borstkanker?
| 04/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Beschermt lecithine tegen borstkanker? Hoopvol nieuws om borstkanker bij vrouwen te voorkomen: choline en betaïne zijn volgens een recente studie uitstekend in staat om borstkanker te voorkomen.
Choline is een belangrijke voedingsstof die ons lichaam weliswaar zelf aanmaakt, maar die voor een groot stuk uit de voeding gehaald moet worden. Ongeveer een halve gram choline hebben we dagelijks nodig via de voeding.
Vrouwen die veel choline in hun voeding hebben, hebben een veel lager risico op borstkanker. In een studie kwamen wetenschappers tot een vermindering van 40 à 50%. Ook voor betaïne kwamen ze tot gelijkaardige vaststellingen. Betaïne is een voedingsstof die sterk gelijkt op choline en die onder andere in bieten en spinazie zit.

Choline zit ook in het voedingssupplement lecithine, weliswaar in een vetoplosbare vorm. Koffie bevat ook choline, maar dan in een wateroplosbare vorm. De wateroplosbare vorm zou beter geplaatst zijn om tegen borstkanker te beschermen.
De vetoplosbare vorm is erg beschikt om de hersenen fit te houden.

Hoe ontstaat kanker?
Lecithine als essentieel voedingssupplement

Bronnen:
Xu X, Gammon MD et al. High intakes of choline and betaine reduce breast cancer mortality in a population-based study. Faseb J. 2009; 4022-28

 

lijn