Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 december 2013
Beschermt vitamine D tegen griep?
| 24/12/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Beschermt vitamine D tegen griep? Volgens Amerikaanse artsen en wetenschappers zou een chronisch tekort aan vitamine D mee verantwoordelijk zijn voor het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen veel meer kwetsbaar zijn om infectieziekten zoals o.a. de griep te krijgen. Uit heel wat studies blijkt dat er inderdaad een verband bestaat tussen een vitamine D gebrek en een aantal besmettelijke ziektebeelden.
De meest in het oog springende studie werd uitgevoerd door dokter Cannell. De Californische arts stelde tijdens een griepepidemie vast dat een aantal personen geen griep kregen omdat ze 2000 U.I (internationale eenheden) vitamine D3 per dag innamen. Mensen met een zeer laag vitamine D gehalte in het bloed, dat is het merendeel van de Amerikaanse en Europese bevolking, zijn wel zeer vatbaar voor het virus.

Uit andere onderzoeken blijkt dat een gebrek aan vitamine D ook mee verantwoordelijk is voor het ontstaan van een aantal kankersoorten, diabetes, osteoporose en arteriosclerose.
Het is moeilijk om voldoende vitamine D in de bloedbaan te krijgen via de voeding. Een dagelijkse portie zon die niet korter, maar ook niet langer duurt dan 15 minuten kan helpen. Voeding die vitamine D bevat is o.a. zalm, makreel en sardienen. Gedurende de herfst en de winter hebben mensen toch 1000 tot 2000 U.I vitamine D3 nodig onder de vorm van voedingssupplementen. Kinderen vanaf drie jaar krijgen slechts de helft van de
voorgeschreven dosis.

Kinderen en vitaminen
Vlierbessensiroop is zeer efficiënt tegen griep

Lees ook:
Buikgriep
Natuurlijke grieppreventie
Tekort aan Vitamine D kan gevaarlijk zijn!

Bronnen:
Chandra P, Wolfenden LL, Ziegler TR, Tian J, Luo M, Stecenko AA, Chen TC, Holick MF, Tangpricha V.
Treatment of vitamin D deficiency with UV light in patients with malabsorption syndromes: a case series.
Photodermatol Photoimmunol Photomed. 07 10;23(5):179-85

van der Meer IM, Karamali NS, Boeke AJ, Lips P, Middelkoop BJ, Verhoeven I, Wuister JD.
High prevalence of vitamin D deficiency in pregnant non-Western women in The Hague, Netherlands.
Am J Clin Nutr. 06 08;84(2):350-3; quiz 468-9.

 

lijn