Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 december 2009
Bessensap tegen hersenveroudering
| 29/12/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Bessensap tegen hersenveroudering Bessensap verbetert het geheugen. In twee verschillende studies ondervonden oudere mensen een verbetering van het geheugen na het dagelijks drinken van respectievelijk druiven- en bosbessensap.
Bessen zitten vol met polyfenolen. In de plantenwereld bestaat er een bijna oneindige verscheidenheid aan polyfenolen, dus mag je vele gezondheidseigenschappen hieraan verwachten. In het bijzonder in de hersenen treden bessenpolyfenolen op als antioxidant en als ontstekingsremmer, twee eigenschappen die dementie en alzheimer bestrijden. Je mag er ook op rekenen dat ze goed zijn voor het hart en om kanker te voorkomen.

Als vuistregel telt: hoe donkerder de bes, hoe meer polyfenolen ze bevat. Druiven (rode wijn) en bosbessen zijn twee voor de hand liggende keuzes, maar ook (van licht naar donker) aardbeien, aalbessen, frambozen, kersen, zwarte bessen en braambessen komen in aanmerking.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Bronnen:
Joseph J, Shukitt-Hale B et al. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. J Nutr. 2009; 139:1813-S1817S

 

lijn