Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Bent u vaak verkouden?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juli 2018
Betere levenskwaliteit door voeding
| 30/07/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Betere levenskwaliteit door voeding Uit een Zweedse studie blijkt andermaal dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen een langere optimale levenskwaliteit en de juiste voeding. Een team wetenschappers bestudeerde de voedingsgewoonten van 40837 Zweedse mannen. De deelnemers waren 45 tot 79 jaar oud. Iedere vrijwilliger gaf aan hoeveel maal per week men gezonde voedingsproducten at. De proefpersonen kregen een lijst met 96 voedingsmiddelen. Daaronder bevonden er zich 36 die de gezondheid en de levenskwaliteit verbeterden.

Langer gezond blijven komt bijvoorbeeld overeen met het regelmatig eten van groenten zoals wortelen, bieten, broccoli, tomaten, soja, appelen, bananen, citrusvruchten, volkorenproducten, vis en zeevruchten, magere zuivelproducten, noten en olijfolie.
Enkele voorbeelden van de veel langere lijst van negatieve voeding zijn rood vlees, bereide vleeswaren, vetrijke zuivel, wit brood, gebak en snoep. Mannen die opteerden voor gezonde voeding zagen hun risico om plots te sterven met 29 procent verminderen in vergelijking met de personen die meer ongezond aten.

Hoe gezonder eten?
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
Minder gifstoffen in plantaardige voeding
Welke groenten en vruchten zijn gezond?
Moet je heel je leven vitaminen innemen?

Bronnen:
Kaluza J, Hakansson N et al. Diet quality and mortality: a population-based prospective study of men, Eur J Clin Nutr. 09 04;63(4):451-7.

 

lijn