Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 juli 2019
Betere slaap vereist verandering van gedrag
| 12/07/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Betere slaap vereist verandering van gedrag Slapeloosheid verhelp je niet door voortdurend in bed te gaan liggen. Gebruik je bed enkel voor slaap (of voor seks). Als je niet in slaap geraakt, verhuis dan even naar een andere kamer om je te ontspannen totdat je terug slaperig bent. De slaapkamer mag niet de kamer worden waar je urenlang gepijnigd door slapeloosheid je tijd verdoet.

Ontspannen is belangrijk. Kopzorgen en gespannen spieren houden je uit je slaap. Meditatie en massage kunnen dan helpen om een betere slaap te hebben. Fixeer je niet op een mindere nachtrust. Als je jouw slaapproblemen gaat uitvergroten, ga je meer stress krijgen en verhoog je de kans op slapeloosheid.
Neem ook een gezonde houding aan ten opzichte van farmaceutische slaappillen! Belgen zijn (weeral) recordhouders in het slikken van slaappillen maar ook Nederlanders kunnen er wat van. Chronisch gebruik van slaappillen is nochtans iets dat zoveel mogelijk vermeden moet worden! Een twintigtal studies bewijzen trouwens dat melatonine beter is dan een slaappil.

Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Meer lezen:
Voeding om beter te slapen
Slapen om vet te verliezen
Rokers slapen minder goed

Bronnen:
HEALTHbeat Archive » 4 ways to get better sleep. 04 11,13
Kripke DF. What do hypnotics cost hospitals and healthcare? F1000Res. 2017 Apr 21 [revised 2017 Jun 28];6:542.
Ellis JG, Cushing T, Germain A. Treating Acute Insomnia: A Randomized Controlled Trial of a "Single-Shot" of Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia. Sleep. 2015 Jun 1;38(6):971-8

 

lijn