Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 april 2018
Beweging maakt wit vet 'bruin'
| 09/04/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Beweging maakt wit vet 'bruin' Normaal (wit) vetweefsel slaat vetten op als energiereserve. Voor onze voorouders was dit een levensnoodzakelijke eigenschap om de winter of om droogtes te overleven. In onze maatschappij hoeven we nog nauwelijks gebruik te maken van het vetweefsel als energiereserve.

Tussen het witte vetweefsel zit ook 'bruin vet'. Bruin vetweefsel doet het omgekeerde: het verbrandt vetten. Het grootste deel van die energie wordt aangewend om warmte te produceren. Bruin vet zou een kenmerk zijn van 'gezond overgewicht', dus overgewicht dat niet gepaard gaat met allerlei gezondheidskwalen zoals diabetes.
Een manier om meer bruin vet te krijgen, is regelmatige lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging doet niet alleen je vetten verbranden tijdens een inspanning, maar ook na het sporten wordt er meer energie verbrand dankzij de activiteit van het bruin vetweefsel.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Zijn chroomsupplementen nuttig?

Meer lezen:
Slapen om vet te verliezen
Strategieën om gewicht te verliezen (1)
Strategieën om gewicht te verliezen (2)

Bronnen:
Fred Haugen, Christian A. Drevon. The interplay between nutrients and the adipose tissue. Proceedings of the Nutrition Society 07, 66, 171–182

 

lijn