Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 juli 2014
Bewegingstherapie goed voor dementerenden
| 16/07/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Bewegingstherapie goed voor dementerenden Een holistisch bewegingsprogramma gericht op lichaam en geest helpt dementiepatiënten beter te worden. Ze voelen zich meer ontspannen en hebben minder pijnklachten. Hoewel ze soms moeilijkheden ondervinden met bepaalde onderdelen van het programma, geven de oefeningen hen wel meer energie.

De sessies vormen ook een sociale leeromgeving voor de patiënten. Dementiepatiënten kunnen bepaalde instructies van een vorige sessie niet meer herinneren, maar bepaalde oefeningen lijken ze sneller aan te leren. Dat is een teken dat de oefeningen helpen om de hersenen actief te houden.
Het programma bestond uit drie onderdelen. Eerst liet de coach een foto zien waarover de deelnemers konden discussiëren. Vervolgens deden ze een opwarming gevolgd door oefeningen geïnspireerd uit de wereld van de tai chi, qigong, yoga en dans. Elke sessie werd afgesloten met een korte meditatieoefening.

Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Meer lezen:
Mentale problemen? Probeer eens deze kruiden
Curcumine, een veelbelovend middel tegen alzheimer
Alzheimerpatiënten herstellen met liponzuur en omega-3

Bronnen:
Khoo Yvonne J-Lyn, van Schaik P, McKenna J. The Happy Antics programme: Holistic exercise for people with dementia. Journal of Bodywork and Movement Therapies. 25 April 2014.

 

lijn