Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 februari 2013
Bijwerkingen van chemo vragen meer aandacht
| 08/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Bijwerkingen van chemo vragen meer aandacht Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) dringt aan op meer onderzoek naar de bijwerkingen van kankerbehandelingen. De farmaceutische industrie investeert enkel in onderzoek naar nieuwe (patenteerbare) behandelingen, terwijl met de levenskwaliteit van de kankerpatiënt al decennialang weinig rekening wordt gehouden. Complementaire en alternatieve behandelingen hebben altijd al gepleit voor een betere aanpak van bijwerkingen en voor de psychologische en spirituele behoeften van de patiënt, maar hun stem werd nooit gehoord. De diagnose van kanker komt immers aan als een grote shock, terwijl de patiënt op datzelfde ogenblik belangrijke beslissingen moet nemen.

Een groot probleem blijft dat vele patiënten hun oncoloog niet durven meedelen dat ze bijkomende behandelingen volgen. De Kliniken Essen-Mitte in Duitsland is een van de zeldzame klinieken waar de oncoloog wel bijkomende behandelingen voorstelt, die de patiënt in dezelfde kliniek kan volgen. Op die manier is de oncoloog op de hoogte van alle behandelingen die de patiënt volgt, en de patiënt voelt er zich duidelijk beter bij.

Hoe ontstaat kanker?

Meer lezen:
Chemotherapie ook gevaarlijk voor zorgverleners?
Groene thee en chemotherapie, een gevaarlijk duo!
Geen voedingssupplementen gedurende chemotherapie

Bronnen:
Dobos GJ, Voiss P, Schwidde I et al. Integrative oncology for breast cancer patients: introduction of an expert-based model. BMC Cancer. 2012;12(1):539

 

lijn