Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 november 2010
Biologisch is beter
| 24/11/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Biologisch is beter Biologische voeding bevat minder pesticiden, zoveel staat vast. Maar is het voedzamer? Over die vraag bestaan uiteenlopende meningen.
De afgelopen tien jaar zijn er tien overzichtsstudies verschenen: volgens acht studies bestaan er bewijzen dat biologische voeding voedzamer is. Daarmee is nog niet gezegd dat de teeltwijze hiervoor verantwoordelijk is. Biologische boeren gebruiken meestal andere variëteiten.
Gezondere voeding is overigens niet de enige reden waarom de consument kiest voor biologisch. Ook de smaak en de zorg voor het milieu zijn twee vaak gehoorde argumenten. Een recent onderzoek plaatste biologische landbouw in deze context en vergeleek de biologische teelt van aardbeien met de conventionele teelt ervan.

De biologische aardbeien bleken een langere houdbaarheid, meer antioxidanten, vitamine C en polyfenolen te bevatten. Eén aardbeivariëteit smaakte beter dan de rest, een variëteit die de biologische landbouwers gebruiken.
Op landbouwkundig vlak zagen de onderzoekers ook voordelen. De bodems waarop de biologische aardbeien geteeld werden, zijn rijker dan de conventionele bodems. Ze is ook beter in staat om pesticiden af te breken.

Hoe gezonder eten?

Bronnen:
Reganold JP, Andrews PK, Reeve JR, Carpenter-Boggs L, Schadt CW, et al. (2010) Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE 5(9): e12346. doi:10.1371/journal.pone.0012346

 

lijn