Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 augustus 2016
Biologisch ook beter?
| 24/08/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Biologisch ook beter? Biologische voeding bevat minder pesticiden, zoveel staat vast. Maar is het voedzamer? Over die vraag bestaan uiteenlopende meningen.
De afgelopen tien jaar zijn er tien overzichtsstudies verschenen: volgens acht studies bestaan er bewijzen dat biologische voeding voedzamer is. Daarmee is nog niet gezegd dat de teeltwijze hiervoor verantwoordelijk is. Biologische boeren gebruiken meestal andere variëteiten.
Gezondere voeding is overigens niet de enige reden waarom de consument kiest voor biologisch. Ook de smaak en de zorg voor het milieu zijn twee vaak gehoorde argumenten. Een recent onderzoek plaatste biologische landbouw in deze context en vergeleek de biologische teelt van aardbeien met de conventionele teelt ervan.

De biologische aardbeien bleken een langere houdbaarheid, meer antioxidanten,
vitamine C en polyfenolen te bevatten. Eén aardbeivariëteit smaakte beter dan de rest, een variëteit die de biologische landbouwers gebruiken.
Op landbouwkundig vlak zagen de onderzoekers ook voordelen. De bodem waarop de biologische aardbeien geteeld werden, zijn rijker dan de conventionele bodems. Ze is ook beter in staat om pesticiden af te breken.


Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Biologische melk bevat meer omega-3
Wanneer kies je het best voor biologisch?
Minder gif in je lichaam met biologische voeding

Bronnen:
Reganold JP, Andrews PK, Reeve JR, Carpenter-Boggs L, Schadt CW, et al. (2010) Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE 5(9): e12346. doi:10.1371/journal.pone.0012346

 

lijn