Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 december 2014
Biovoeding bevat meer antioxidanten
| 31/12/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Biovoeding bevat meer antioxidanten Biologische groenten en fruit bevatten meer antioxidanten dan conventioneel geteelde groenten en fruit. Dat schrijven Britse onderzoekers nadat ze 343 studies hadden geanalyseerd. Ze wijten het hogere gehalte van antioxidanten vooral toe aan het hogere gehalte van polyfenolen en bepaalde carotenoïden, want de verschillen in vitamine C en andere vitaminen waren niet zo groot. Voor vitamine E en proteïnen werd zelfs gemiddeld een lager gehalte in biologische voeding gevonden. Ze hebben ook een lager gehalte aan pesticiden, cadmium en nitraten.

De teeltwijze heeft een duidelijk effect op de voedingswaarde van gewassen. Geef je kunstmeststoffen aan planten, dan worden andere genen in hun cellen geactiveerd. Zijn biogroenten daarom voedzamer, en dus gezonder? Aan polyfenolen worden in elk geval een heleboel gezondheidseigenschappen toegeschreven. Al zou het een stuk beter zijn moest de bevolking meer groenten en fruit zouden eten, los van het feit hoe dat ze geteeld zijn.

De eenvoud van het leverreinigend diëet
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen:
Antioxidanten beschermen het hart
Veiligheid van pesticiden nooit aangetoond
Minder gif in je lichaam met biologische voeding

Bronnen:
Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811

 

lijn