Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 oktober 2020
Blaasontsteking behandelen zonder antibiotica
| 01/10/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Blaasontsteking behandelen zonder antibiotica Blaasinfecties worden te vaak behandeld met antibiotica. Antibiotica hebben vervelende bijwerkingen en ze werken steeds minder goed. Enkele fytopreparaten zijn daarom zeker nuttig. Een aantal studies hebben bewezen dat cranberry's het gebruik van antibiotica kunnen verlagen bij kinderen die vaak last hebben van urineweginfecties. Een extract van mierikswortel en Oost-Indische kers is een recenter ontdekte remedie tegen blaasontsteking.

Vitamine C maakt de urine wat zuurder, maar sommige onderzoekers vrezen dat vitamine C de kans op nierstenen lichtjes verhoogt. Probiotica lijken waardevol, want in theorie kunnen ze bacteriepopulaties in de urinewegen beïnvloeden. Patiënten die een slechte blaas hebben, moeten voldoende blijven drinken. Voor hen is het interessant om oefeningen te doen die de bekkenbodemspieren trainen. Die spieren controleren de urinelozing.

Blaasontsteking: Hoe het risico verkleinen?
Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?

Meer lezen:
Wees voorzichtig met antibiotica!>
Wat te doen bij resistente urineweginfecties?a>
Voorkom urinewegontsteking met veenbessen

Bronnen:
Nickavar A, Sotoudeh K. Treatment and prophylaxis in pediatric urinary tract infection. Int J Prev Med;2(1):4-9
Jensen HD et al. Cranberry Juice and Combinations of Its Organic Acids Are Effective against Experimental Urinary Tract Infection. Front Microbiol. 17 04 4;8:542.

 

lijn