Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 december 2011
Blaasproblemen
| 16/12/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Blaasproblemen De nieren zijn het filtersysteem voor ons lichaam. Tijdens het zuiveren van bloed wordt er vocht of urine geproduceerd. De aangemaakte urine wordt onder lage druk naar een tijdelijke opslagplaats gestuurd, de blaas.
De blaas is niets anders dan een opvangzakje omringd door spieren. Zodra de blaas vol is, ontstaat het plasgevoel. Onder druk wordt de urine afgevoerd naar de plasbuis.

Urine bevat normaal geen bacteriën of andere ziekmakende kiemen. Urine wordt daarom als steriel beschouwd. De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën afkomstig uit de darm (bv. E. coli) of de vagina. Omdat dames een vijf maal kortere plasbuis bezitten dan mannen hebben ze het moeilijker om de blaas proper te houden. Dit kan aanleiding geven tot infecties van de urinewegen. Tot de ongemakken behoren pijn tijdens het plassen, voortdurend kleine hoeveelheden urine moeten plassen, troebele urine produceren en soms kunnen er sporen van bloed in de urine aanwezig zijn. Ervaar je deze ongemakken raadpleeg dan altijd je arts.

Hoe herstel je de vochtbalans?
Blaasproblemen, een typisch vrouwelijk ongemak
Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?
Hoe behandel je vaginose en vaginitis?

Bronnen:
Jepson RG, Craig JC.
Cranberries for preventing urinary tract infections.
Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jan 23;(1):CD001321

 

lijn