Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 december 2013
Blauwe bosbessen zijn 'hartgezond'
| 25/12/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Blauwe bosbessen zijn 'hartgezond' Er zijn andere middelen om de bloedvaten gezond te houden dan cholesterolverlagers. Blauwe bosbessen verbeteren onmiddellijk de 'flow-gemedieerde verwijding' van het bloedvatenstelsel. In mensentaal betekent dit dat de bloedstroom naar de weefsels (o.a. de hartspier) vlotter loopt op het moment dat er een hogere zuurstofnood is. Bloedvaten moeten voortdurend dynamisch verwijden en vernauwen om alle voedingsstoffen optimaal over alle weefsels te verdelen.

De stoffen in bosbessen hiervoor verantwoordelijk, zijn dezelfde die de donkerblauwe kleur geven: anthocyaninen. De onderzoekers hadden voor de (gezonde) deelnemers drankjes gemaakt met een welbepaalde dosis van die anthocyaninen (300 tot 1700 mg). Erg hoog is die dosis niet: in 100 gram bosbessen zit er soms 5000 mg anthocyaninen, al is dit uitzonderlijk. Meestal ligt het gehalte tussen 200 en 400 mg per 100 gram bessen. Anthocyaninen verbeteren bovendien het cholesterolprofiel: een daling van LDL- en verhoging van HDL-cholesterol.

Hoe herstel je de vochtbalans?
Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Bessen tegen hersenveroudering
Waardoor ontstaat een hoog cholesterolgehalte?
Veneuze insufficiëntie veroorzaakt vermoeidheid

Bronnen:
Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C et al. Intake and time dependence of blueberry flavonoid–induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 2013; doi: 10.3945/ajcn.113.066639

 

lijn