Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 mei 2016
Bloeddruk verlagen met foliumzuur
| 05/05/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Bloeddruk verlagen met foliumzuur Bloeddruk stijgt met het ouder worden, en stijgt nog meer bij vrouwen na de menopauze. Foliumzuur helpt de bloeddruk bij deze vrouwen te verlagen.
Gedurende drie weken gaven Italiaanse artsen een supplement van 15 mg actief foliumzuur (5-MTHF) aan gezonde vrouwen die in hun tweede jaar van de menopauze zaten. De laatste twee dagen moesten deze vrouwen dag en nacht een draagbare bloeddrukmeter dragen. De gemiddelde bloeddruk overdag en 's nacht werd vergeleken met die van drie weken voordien. De bloeddruk 's nachts was gemiddeld met 5 mmHg gedaald. Overdag was er echter géén verschil te zien.
Op zich zijn dit geen opzienbarende resultaten, ware het niet dat enkel gezonde vrouwen aan dit onderzoek meededen. Eerdere studies toonden een nog beter effect van foliumzuur bij hartrisicopatiënten.

Dat foliumzuur de bloeddruk vooral 's nacht verlaagt, zou interessant zijn bij slaapproblemen die regelmatig optreden tijdens de menopauze. De gebruikte 15 milligram foliumzuur is een hoge dosis: daar begin je best niet aan zonder het advies van een deskundige.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe menopauzeklachten verminderen?

Meer lezen:
Hoge bloeddruk? Drink groene thee!>
Aromatherapie tijdens menopauze
Hoge bloeddruk niet banaliseren!

Bronnen:
Cagnacci A, Cannoletta M et al. High-dose short-term folate administration modifies ambulatory blood pressure in postmenopausal women. A placebo-controlled trial. Eur J Clin Nutr. 09; 63:1266-1268

 

lijn