Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 mei 2016
BMI zegt weinig over gezondheid
| 31/05/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
BMI zegt weinig over gezondheid Volgens een bevolkingsstudie krijgt 50 miljoen Amerikanen met een hoge body mass index (BMI) onterecht het label 'ongezond'. Ze hebben last van overgewicht, maar er is geen sprake van te hoge bloeddruk, te hoge bloedglucose of te hoge bloedvetten. Uiteindelijk zou 29% van mensen met overwicht 'metabool gezond' zijn. Bij mensen met ernstige obesitas is dat aandeel veel kleiner: 15%. Ondertussen is 30% van de mensen met een normaal gewicht wel metabool ongezond!

De BMI heeft afgedaan als maat voor gezondheid, vinden vele onderzoekers. Gewichtsverlies gaat zelden gepaard met een betere gezondheid, zo vonden studies in het verleden al. Jeffrey Hunger gelooft dat de focus op gezond leven moet liggen: een gezond voedingspatroon en regematige beweging. Die obsessie met gewicht heeft mensen met overgewicht alleen maar gestigmatiseerd. Laten we de BMI maar ten grave dragen, klinkt het.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Lees ook:
Vetzuren om af te slanken?
Citroendetox heeft meerwaarde!
Gezond afslanken met rozenbottel

Bronnen:
Tomiyama AJ, Hunger JM, Nguyen-Cuu J, Wells C. Misclassification of cardiometabolic health when using body mass index categories in NHANES 2005–2012. International Journal of Obesity, 4 February 2016; doi: 10.1038/ijo.2016.17

 

lijn