Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 september 2016
Boter mag terug
| 29/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Boter mag terug Boter is lange tijd verguisd geweest door diëtisten, maar daar is geen reden meer toe. Consumptie van boter heeft een verwaarloosbaar effect op het sterfterisico. Het risico op diabetes zou zelfs lager liggen bij mensen die regelmatig boter eten. De gegevens komen uit een grootschalige studie waarbij gegevens van 600.000 deelnemers geanalyseerd werden.

Boter is rijk aan verzadigde vetten en om die reden beschouwden voedingsexperts het lange tijd als ongezond. Enig verband tussen verzadigde vetten en hartziekte is al een tijd in twijfel getrokken. Huidige voedingsexperts vinden het daarom onzinnig om een complexe groep van voedingsstoffen - zoals verzadigde vetten - afzonderlijk te bestuderen, laat staan om op basis daarvan richtlijnen op te stellen.
Zo bevat boter ook een bijzonder verzadigd vetzuur, pentadecaanzuur, dat wel eens gunstig kan uitvallen voor de gezondheid. Een andere voedingsstof uit boter is geconjugeerd linolzuur en heeft ook troeven ten gunste van de gezondheid.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Lees ook:
Middellange vetzuren helpen om af te slanken
Verzadigde vetzuren toch niet slecht voor het hart?
Veel vetten of veel koolhydraten:
wat moet het nu zijn?


Bronnen:
Pimpin L, Wu JH, Haskelberg H et al. Is butter back? A systematic review and meta-analysis of butter consumption and risk of cardiovascular disease, diabetes, and total mortality. PLoS One. 2016 Jun 29;11(6):e0158118

 

lijn