Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 april 2012
Broccoli beschermt de longen tegen luchtvervuiling!
| 17/04/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Broccoli beschermt de longen tegen luchtvervuiling! Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de andere de kop opsteekt in de wetenschappelijke literatuur. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal. Volgens en studie van Dr Cristina Garcia-Viguera verliest broccoli veel van zijn kracht (antioxidanten) bij het koken in de magnetron, tot wel 90 procent. Bij stomen is dit slechts 11 procent. Toch handig om te weten! Nog interessanter dan de groente zijn de broccoli kiemen. De kiemplanten zitten bomvol mensbeschermende antioxidanten en je kan ze rauw eten. Vijf gram broccolikiemen bevatten evenveel antioxidanten als 150 gram gekookte broccoli.

Mensen die verschillende malen per week broccoli eten beschermen zich zelf tegen de gevaren van luchtvervuiling en toxische rook. Broccoli zorgt door de aanwezigheid van sulfurofaan voor een voldoende aanmaak van het eiwit NRF2. Deze proteïne met sterke antioxidatieve eigenschappen beschermt de longen en de ademhalingswegen van de mens en voorkomt ontstekingsreacties die kunnen leiden tot chronische bronchitis en COPD. Dit is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease', dit betekent chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. De smakelijke broccoli voorkomt al die ademhalingsellende. Knap toch van zo'n eenvoudige groente!

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken?
Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling

Meer lezen:
Luchtvervuiling, astma en vitamine C!

Bronnen:
Peter J. Barnes, Defective Antioxidant Gene Regulation in COPD: A Case for Broccoli Am. J. Respir. Crit. Care Med. 2008; 178: 552-554

 

lijn