Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 september 2015
Bruine kleur van frisdrank kankerverwekkend?
| 14/09/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Bruine kleur van frisdrank kankerverwekkend? Sommige frisdranken bevatten te hoge concentraties aan 4-methylimidazol (4-MEI), een stof die geboekstaafd staat als kankerverwekkend. Onderzoekers die vele Amerikaanse frisdranken onderzocht hebben, vonden dat het merk met de hoogste concentratie aan 4-MEI (Malta Goya) voor 5000 extra kankergevallen per jaar verantwoordelijk zou zijn. Nog een tiental andere merken zou 4-MEI bevatten, al kunnen de concentraties sterk schommelen van merk tot merk. De berekeningen zijn bovendien gebaseerd op schattingen.

De kankerverwekkende stof ontstaat tijdens de productie van een karamelkleurstof die de bruine kleur geeft aan vele frisdranken (vnl. cola). Het toevoegen van zo'n kleurstof is dus volkomen overbodig. De kleurstof zit overigens niet enkel in cola's, maar ook in koffie, bier en sojasaus.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe voorkom je darmkanker!

Lees ook
Frisdranken veroorzaken 180.000 doden per jaar
Bisfenol A uit blik is bloeddrukverhogend
Frisdranken maken je sneller oud

Bronnen:
Smith TJ, Wolfson JA, Jiao D, Crupain MJ et al. Caramel color in soft drinks and exposure to 4-methylimidazole: a quantitative risk assessment. PLoS One. 2015 Feb 18;10(2):e0118138

 

lijn