Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 augustus 2007
Burnout en diabetes
| 07/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Burnout en diabetes Werknemers die aan beginnende burnout lijden, hebben volgens wetenschappers bijne dubbel zoveel risico om suikerziekte te krijgen, dan mensen die er in slagen om rustig en kwaliteitsvol te blijven presteren. Het waren Israelische onderzoekers die het verband tussen burnout en diabetges voor het eerst vaststelden. Ze deden hiervoor een studie bij 677 mannen en vrouwen gedurende een periode van drie tot vijf jaar. Alle deelnemers, waarvan de gemiddelde leeftijd 42 jaar bedroeg, waren bij de start van dit onderzoek in goede gezondheid.
Iedere vrijwillige proefpersoon moest tijdens het onderzoek een vragenlijst invullen om het niveau van zijn fitheid zowel op lichamelijk als op mentaal vlak te bepalen. Er werden ook vragen gesteld over het medisch verleden van iedere deelnemer en de gevoerde levenstijl. Op basis van deze gegevens konden de wetenschappers bepalen dat 348 van de 677 proefpersonen aan een vorm van chronische uitputting (burnout) leden. Later bleek dat deze mensen 1.84 keer meer kans hadden om diabeet te worden dan de deelnemers die effectief iets grondig aan hun professionele status hadden veranderd. Zeventien mensen die hetzelfde beroep bleven uitoefenen kregen gedurende de periode van het onderzoek suikerziekte.
Burnout is volgens de wetenschappers een even grote risicofactor om suikerpatiënt te worden dan de andere bekende symptomen als een te hoge body mass index (BMI), roken of totaal geen matige sportieve activiteit op de dagelijkse agenda plaatsen.
Burnout vermijden kan volgens de onderzoekers perfect. Men moet alleen bereid zijn te veranderen en aan stressbeheersing te doen. Dat kan door dagelijks een half uurtje te wandelen, gezond te eten, eenvoudige meditatie en relaxatie momenten in te lassen en zonodig te veranderen van werkomgeving.

Lees ook: Diabetes wordt een epidemie

Bronnen:
Melamed S, Shirom A, et al. Burnout and risk of type 2 diabetes: a prospective study of apparently healthy employed persons, Psychosom Med. 2006 Nov-Dec;68(6):863-9.

 

lijn