Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 november 2017
Cacao houdt hart en hersenen gezond
| 14/11/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Cacao houdt hart en hersenen gezond De flavonolen in cacao verbeteren de doorbloeding in de hersenen, ze verbeteren dus de zuurstof en glucose-opname en hebben neuroprotectieve effecten (beschermend voor hersenzenuwcellen). Cacao en chocolade houden de hersenen fit en alert, en verbeteren algemeen de hersenfunctie.
De effecten zouden groter zijn bij vrouwen, en ook helpen na een nacht slaaptekort. Maar vooral op oudere leeftijd, als geheugen en cognitie verminderen, kan chocolade een extra zetje geven. Een stuk chocolade iedere dag blijkt de achteruitgang van hersenfunctie tegen te gaan en aandacht, geheugen en zelfredzaamheid te verbeteren.
Bij jongeren en gezonde volwassenen zijn de effecten subtieler, maar toch waardvol in stressvolle periodes, zoals examens.

Flavonolen zijn natuurlijke molecules uit de klasse van de bioflavonoïden, de zo gezonde kleurrijke molecules uit groenten en fruit, zoals donkere bessen en druiven.
Maar de voordelen van de flavanolen in cacao gelden voor donkere chocolade (minstens 70% cacao), met zo weinig mogelijk suiker! En teveel is ook teveel (calorieën!). Anders krijg je weer negatieve gezondheidseffecten.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen:
Fitte hersenen met omega-3
Chocolade tegen hartziekten en beroerten>
De gezonde kwaliteiten van chocolade

Bronnen:
Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017 May 16;4:19.

 

lijn