Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 december 2010
Calciumsupplementen verhogen risico op hartinfarct
| 29/12/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Calciumsupplementen verhogen risico op hartinfarct Calciumsupplementen is een van de weinige voedingssupplementen die artsen wel voorschrijven, onder andere tegen osteoporose. De universiteiten van Auckland (Nieuw-Zeeland) en Aberdeen (UK) vonden echter een positief verband tussen het nemen van calciumsupplementen en het krijgen van een hartinfarct. Calciumsupplementen zonder vitamine D zouden het risico verhogen met 27%.
Calcium speelt immers een rol in aderverkalking waar het 'neerslaat' in de bloedvatwanden. Bij nierpatiënten die calcium niet meer voldoende kunnen uitscheiden, treedt een versnelde verkalking op.

Calciumsupplementen helpen (logischerwijze) tegen botontkalking of osteoporose; een tekort aan calcium is zelfs slecht voor de bloeddruk en de bloedvaten. Mogelijk verstoren supplementen de mineraalbalans in het lichaam (bijv. van magnesium), maar over de relatie tussen calcium en magnesium is niet veel bekend.

Omega-3 helpt om hartinfarct te voorkomen!

Bronnen:
Mark J Bolland, Alison Avenell et al. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ 2010;341:c3691, doi: 10.1136/bmj.c3691

 

lijn