Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 maart 2010
Calorieën tellen: Niet de aardappel maar de mayonaise
| 15/03/2010 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Calorieën tellen: Niet de aardappel maar de mayonaise De aardappel is geen dikmaker, maar toch helpt ze ons dik te maken. Deze paradox is eenvoudig te begrijpen eens je de calorieën geteld hebt.
Aardappelen bevatten minder calorieën (per gewicht) dan de andere zetmeelhouders brood, rijst, muesli of pasta's. De reputatie van de aardappel als dikmaker is daarom niet helemaal terecht.
Maar hoe bereiden we onze aardappelen? Gewoon gekookt zitten er gemiddeld 152 kcal in 200 gram aardappels. Met een plak boter om er puree van te maken, komen we al aan 190 kcal. Frietjes zijn erg lekker, maar eisen hun tol: 686 kcal. Frietjes, daar hoort natuurlijk mayonaise bij, en dan staat de teller op 834 kcal!

Calorieën zijn niet de enige factor waarmee je rekening mee moet houden, maar deze enkele rekensommetjes geven wel aan dat je ze nooit uit het oog mag verliezen.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Bronnen:
De Meulenaer B, Huyghebaert A, Moens E, Lenaerts C. “Aardappelen, lekker en gezond.” Nutrinews Special 2004

 

lijn