Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2011
Cannabis bij chronische fibromyalgie
| 01/09/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Cannabis bij chronische fibromyalgie Fibromyalgie is een aandoening waarbij patiënten aan chronische pijnen, spierstijfheid, vermoedheid en slaapstoornissen lijden. Het syndroom is verwant met het chronische vermoeidheidssyndroom.
Een goede farmaceutische behandeling bestaat nog niet. Enkel een geringe symptoomverlichting kan men bereiken, maar levenskwaliteit blijft bedroevend laag.
Het gebruik van cannabis verlicht niet alleen de pijn, maar ook bijna alle andere symptomen. 80 % van de patiënten ondervond een sterke verbetering van de slaap. Ook sterke verbeteringen van pijnsituatie, stijfheid, rust, slaperigheid en welzijn werden genoteerd.

Wetenschappers geloven dat cannabis stoffen bevat die op de pijnreceptoren in de hersenen inspelen. Ook het hele stress-systeem bij fibromyalgie is grondig verstoord; mogelijk ligt het ontspannend effect aan de basis van de symptoomverlichting.

Hoe ochtendstijfheid voorkomen?
Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap

Bronnen:
Fiz J, Duran M et al. Cannabis Use in Patients with Fibromyalgia: Effect on Symptoms Relief and Health-Related Quality of Life. PLoS ONE 6(4): e18440. doi:10.1371/journal.pone.0018440

 

lijn