Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 september 2007
Chemische voedingsadditieven leiden tot ADHD
| 07/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Chemische voedingsadditieven leiden tot ADHD Heeft uw kind het moeilijk om zich te kunnen concentreren? Meer dan vijf minuten stilzitten is een probleem voor hem? De diagnose is in dergelijke gevallen meestal hyperactiviteit. Volgens Britse wetenschappers wordt het steeds duidelijker dat chemische voedingstoevoegingen mee aan de basis van dit probleem liggen. Geef uw kind veel minder suiker en vervang de klassieke zoete frisdranken door fruitsap. Vul dit aan met twee tot drie zuivere visgerechten per week, of omega-3 supplementen, en de kans is reëel dat de hyperactiviteit- en concentratieproblemen verdwijnen. Dat is in ieder geval het besluit van de studieresultaten die op 5 september in het Britse wetenschappelijke vakblad The Lancet verschenen.

Volgens de onderzoekers zouden chemische bewaarmiddelen en kleuren een belangrijke rol spelen in het ontstaan van ADHD. Tijdens de studie werden 153 kinderen van drie jaar en 147 jongens en meisjes van acht en negen jaar gevolgd. Alle kinderen kregen drankjes die verschillende chemische toevoegingen bevatten of een placebo. Een kleine greep uit de resultaten: sommige chemische kleurstoffen die een interactie aangaan van het bewaarmiddel E 211 verhogen hyperactiviteitgedrag bij peuters van drie jaar. Hetzelfde geldt voor een mengeling van additieven die zeer veel worden gebruikt bij kinderen van acht en negen jaar.

Lees ook: Stevia
Visoliesupplement beter dan Ritalin voor ADHD behandeling

Bronnen:
Sarah Watts : Food additives increase levels of hyperactivity in children in the general population
The Lancet - 5-Sep-2007

 

lijn