Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 juni 2012
Chiazaad: ook een bron van omega-3
| 14/06/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Chiazaad: ook een bron van omega-3 Chia levert oliezaadjes die voor 16 % uit het omega-3-vetzuur ALA (alfalinoleenzuur) bestaan. ALA wordt in het lichaam omgezet naar EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur), twee onmisbare omega-3-vetzuren die we voornamelijk uit visolie moeten halen. Vrouwen die dagelijks 25 gram gemalen chiazaad eten, vertonen een meetbare stijging van ALA en EPA in het bloed (maar niet van DHA).

Chia komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala. Het kan een belangrijke aanvulling zijn op de voornaamste plantaardige omega-3-bron in onze omgeving: vlaszaad.
Planten leveren enkel ALA als omega-3-vetzuur; in het lichaam moet het verder omgezet worden naar EPA en DHA. Die omzetting verloopt moeizaam, toch moeten we ons steeds meer gaan richten op plantaardige omega-3-bronnen. De andere omega-3-vetzuren, EPA en DHA, halen we bijna uitsluitend uit visolie, en dat terwijl het visbestand in de zee steeds meer aan het slinken is.

Hoe gezonder eten?
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen
Enerchia
Welke culinaire oliën zijn het gezondst?
Vlaszaadolie maakt huid minder gevoelig

Bronnen:
Fuxia Jin, David C. Supplementation of milled chia seeds increases Plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Plant Foods Hum Nutr. 27 april 2012

 

lijn