Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 april 2015
Chirurgische ingreep vermijden bij lage rugpijn!
| 10/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Chirurgische ingreep vermijden bij lage rugpijn! Volgens een analyse van een dertigtal studies, zijn door een fysiotherapeut of een kinesiologist voorgeschreven oefeningen, die tot viermaal per week worden uitgevoerd, en gericht zijn op de versterking van de buik-en rugspieren, veel effectiever in het bestrijden en voorkomen van lage rugpijn, dan een chirurgische ingreep. Volgens de onderzoekers krijgt 70 tot 85 procent van de bevolking vroeg of laat af te rekenen met lage rug klachten. Mensen kunnen voor en na de oefeningen ook gebruik maken van natuurlijke ontstekingswerende stoffen, dit teneinde pijn te voorkomen.

Door het versterken van de buik- en rugspieren wordt de wervelkolom beter ondersteund, mensen krijgen automatisch een betere houding, en ervaren door de betere bloedstroming een betere flexibiliteit in hun lichaam. De oefeningen zorgen er in een aantal gevallen zelfs voor dat er sprake is ven een regeneratie van de tussenwervelschijven. De keuze van de juiste oefeningen per patiënt is echter van cruciaal belang. Precies daarom is de hulp van een fysiotherapeut absoluut noodzakelijk.

Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?
Acute lagerugpijn! Korte herstelperiode en dan bewegen

Meer lezen:
Paracetamol zinloos bij rugpijn
De oorzaken van acute lage rugpijn
Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door stress.

Bronnen:
Kell R, Barden J, et al. The Influence of Exercise Volume in Chronic Non-Specific Low Back Pain Rehabilitation, University of Alberta. Les résultats de l’étude ont été présentés lors du 56e congrès annuel de l’American College of Sports Medicine. États-Unis, 09.

Madigan L, et al, Management of Symptomatic Lumbar Degenerative Disk Disease, Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 02-09, Vol. 17, no 2, 102-111.

 

lijn