Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 september 2021
Chocolade tegen stress
| 14/09/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Chocolade tegen stress Een reep (pure) chocolade maakt je stressbestendig. In stressvolle situaties maakt het lichaam stresshormonen aan (o.a. cortisol en epinefrine). Chocolade onderdrukt de aanmaak van stresshormonen. Dat bleek uit een studie waarin mannen en vrouwen een reep van 50 gram pure chocolade moesten eten. Misschien grijpen we daarom zo snel naar chocolade als we stress te verwerken hebben?

Chocolade heeft ook invloed op de bloedstolling ('dun of dik bloed'). Dat emotionele stress het risico op een hartcrisis verhoogt, weten we allemaal. Het een en ander heeft te maken met een verstoring in het netwerk van stollingsfactoren in het bloed, die door stress veroorzaakt wordt. In een andere studie zagen onderzoekers dat een reep pure chocolade de toename van een stollingsfactor tijdens stress kan tegengaan. Chocolade houdt het bloed tijdens stress dus 'dun'.

Stressbeheersing is een manier van denken
Bloedstolling: te dik of te dun

Meer lezen:
Ogen verraden drang naar chocolade
Sojavetzuur normaliseert stress
De gezonde eigenschappen van chocolade

Bronnen:
von Känel R, Meister RE, Stutz M et al. Effects of dark chocolate consumption on the prothrombotic response to acute psychosocial stress in healthy men. Thromb Haemost. 2014 Dec 1;112(6):1151-8. doi: 10.1160/TH14-05-0450.
Wirtz PH, von Känel R, Meister RE et al. Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. J Am Coll Cardiol. 2014 Jun 3;63(21):2297-9. doi: 10.1016/j.jacc.14.02.580.

 

lijn