Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 februari 2020
Cholesterol verlagen met rodegistrijst
| 20/02/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Cholesterol verlagen met rodegistrijst Rode gistrijst verlaagt de LDL-cholesterol met 22%, dat bevestigt Italiaans onderzoek gedaan op gezonde personen met verhoogd cholesterolgehalte. Daarnaast zagen onderzoekers ook een daling van ontstekingen en een daling van 'herstelwerken' aan de bloedvatwanden. Geen bijwerking waren aan deze vier weken durende behandeling gebonden. Het onderzoek maakte gebruik van een rode gistrijst extract met 10 mg monacoline.

Rode gistrijst is een door Europa goedgekeurde cholesterolverlager. Maar rode gistrijst doet duidelijk meer: door ontstekingen te verlagen, pak je de belangrijkste oorzaak van aderverkalking aan. Dat er minder herstelwerken aan de bloedvatwanden zijn, duidt erop dat ze effectief in een betere staat zijn. Wanneer herstel continu belemmerd wordt (o.a. door ontstekingen), zullen de bloedvatwanden verharden en vernauwen.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen:
Cholesterol verlagen zonder statines
Statines als ‘primaire preventie’ vaak onnodig
Teveel cholesterol? Verander je voedingspatroon!

Bronnen:
Cicero AF, Derosa G et al. Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactive protein, and vascular remodeling parameters in moderately hypercholesterolemic Italian subjects. Nutr Res. 13 08;33(8):622-8

 

lijn