Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juni 2011
Chroom verbetert het geheugen
| 29/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Chroom verbetert het geheugen Een chroomsupplement verbetert het geheugen bij oudere mensen, zo meldt een studie die volgende maand in 'Nutritional neuroscience' zal verschijnen.
Gedurende 12 weken namen 26 oudere personen 1 milligram chroompicolinaat. Uit enkele geheugentests bleek naderhand dat ze bepaalde denktaken beter konden uitvoeren dan voorheen. Ook de hersenactiviteit zoals die op hersenscans te zien was, was verhoogd.

Chroom is naar alle waarschijnlijkheid een essentieel nutriënt met een belangrijke functie in het suiker- en insulinemetabolisme. Vooral bij diabetici zijn chroomsupplementen nuttig om hun bloedspiegel onder controle te houden. Sommige onderzoekers beschouwen de ziekte van Alzheimer als een vorm van hersendiabetes, omdat het glucosemetabolisme in de hersenen helemaal verstoord is. Artsen vermoeden dan ook dat chroom de hersenwerking verbetert door het glucosemetabolisme te normaliseren.

Zijn chroomsupplementen nuttig ?
Hoe is hypoglycemie te voorkomen?

Bronnen:
Krikorian R, Eliassen JC, Boespflug EL, Nash TA, Shidler MD. Improved cognitive-cerebral function in older adults with chromium supplementation. Nutr Neurosci. 2010 Jun;13(3):116-22

 

lijn