Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 oktober 2011
Citroenmelisse als antistress
| 24/10/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Citroenmelisse als antistress Thee van de blaadjes van citroenmelisse is een werkzaam, traditioneel middeltje tegen stress en angst. In een kleine studie kon een extract van citroenmelisse ook het geheugen verbeteren bij alzheimerpatiënten.
Alzheimer en dementie gaan ook gepaard met emotionele uitbarstingen en agitaties. Aromatherapie met de etherische olie van citroenmelisse, waarbij de geurige olie verstuifd wordt in de ruimte waar je je bevindt, vermindert die agitatie bij patiënten met ernstige dementie.

Zalf met citroenmelisse wordt ook gebruikt tegen herpes, maar de resultaten hiervan zijn minder overtuigend aangetoond. Ook het gebruik als 'digestief' en tegen darmkrampen is minder wetenschappelijk onderbouwd. Munt en kamille zijn beter wetenschappelijk ondersteund, dus een combinatie van munt, kamille en citroenmelisse zou wel zinvol zijn bij buikpijn en darmkrampen.

Etherische oliën
Hoe stress voorkomen?
Stress verergert darmproblemen

Bronnen:
Rasmussen P. Melissa offcinalis; also known as lemon balm, bee balm, garden balm, Melissa, melissengeist. Journal of primary health care. 2011 juni; 3(2)

 

lijn