Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 november 2008
Citroenmelissethee helpt bij depressiviteit en angst
| 16/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Citroenmelissethee helpt bij depressiviteit en angst Het is geen wondermiddel, maar mensen die last hebben van angst en depressiviteit, kunnen hulp verwachten als ze dagelijks twee tot drie kopjes citroenmelissethee drinken. Sedert de tijd van de Grieken en de Romeinen weet men dat Melissa Officialis (Latijnse naam), bij regelmatig gebruik, een ondersteunend middel is bij een aantal steeds meer voorkomende klachten van het zenuwstelsel. Tijdens een studie werd de werking van melisse en valeriaan vergeleken met de werking van het chemisch middel Halcion.

Alle deelnemers aan dit onderzoek, zowel de Halciongebruikers als de theedrinkers hadden duidelijk minder last van depressiviteit en angst. Iedereen sliep ook beter. Na enkele dagen bleek echter dat er in de Halciongroep nevenverschijnselen optraden (concentratieproblemen). Dit was niet het geval bij de theedrinkers. Melisse is ook goed om een hart dat onder stress staat tot rust te brengen. Verder kan de thee of de supplementen ook ingezet worden om een trage vertering te versnellen, sommige virale infecties te bestrijden (Herpes), schildklierproblemen te helpen oplossen en menstruatiepijnen te verzachten. Melisse wordt door zijn ontspannende eigenschappen beter niet gebruikt door zwangere vrouwen en dames die hun baby borstvoeding geven.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Bronnen:
Kennedy DO, Little W, Haskell CF, Scholey AB.Anxiolytic effects of a combination of Melissa officinalis and Valeriana officinalis during laboratory induced stress. Phytother Res. 2006 Feb;20(2):96-102.

 

lijn