Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 december 2013
Co-enzym Q10 tegen statine-gerelateerde spierklachten
| 04/12/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Co-enzym Q10 tegen statine-gerelateerde spierklachten Co-enzym Q10 is een voedingssupplement die statinegebruikers kunnen nemen als remedie tegen hun spierklachten. Spierpijn en spierzwakte zijn frequente bijwerkingen van statines, omdat cholesterol een belangrijke stof is voor de spieren. Een tweede oorzaak ligt bij de remming van de aanmaak van co-enzym Q 10 in het lichaam, een sleutelcomponent van spiercellen. Tekorten maken ook hartspiercellen gevoelig voor schade.

In een studie waaraan universiteiten uit Italië, Finland en Slovakije aan deelnamen, toonden artsen het nut van co-enzym Q 10 aan bij patiënten met spierklachten te wijten aan statines. Een dosis van 200 mg Q 10 per dag verlaagde de intensiteit van spierpijn, spierkrampen, spierzwakte en vermoeidheid. De onderzoekers testten tegelijk het effect van 200 µg selenium uit, maar dit supplement gaf geen meerwaarde.

Geef je hart de optimale bescherming!
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Co-enzym Q10: de remedie tegen hartproblemen
Verlaag je cholesterol zonder statines
Hebben statines nog zin?

Bronnen:
Fedacko J, Pella D et al. Coenzyme Q(10) and selenium in statin-associated myopathy treatment. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Feb;91(2):165-70

 

lijn