Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 mei 2019
Curcumine effectief en veilig tegen reuma
| 02/05/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Curcumine effectief en veilig tegen reuma Curcumine werkt beter tegen reuma dan de ontstekingsremmer diclofenac. Tot dat besluit kwamen Indiase artsen die curcumine en diclofenac met elkaar vergeleken bij 45 reumapatiënten. Curcumine zorgde voor een lagere 'ziekteactiviteit' en voor minder zwelling en pijn. Een eigenaardige vaststelling was dat curcumine ook beter werkte dan een behandeling met curcumine en diclofenac.

Curcumine is de actieve stof uit kurkuma of geelwortel (Curcuma longa). Een betere werking tegen reuma is niet het enige voordeel: curcumine is ook veel veiliger dan diclofenac, een geneesmiddel uit de klasse van de niet-steroïdale ontstekingsremmers. In deze studies, en in vele andere studies, leidde het gebruik van curcumine niet tot ongewenste bijwerkingen, zelfs niet in hoge dosissen.

Wat doe je tegen reuma?
Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Meer lezen:
Is sauna goed voor reuma?>
Ibuprofen en Diclofenac veroorzaken hartinfarct
Geen kunstmatige zoetstoffen = geen reuma meer?

Bronnen:
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Mar 9. doi: 10.1002/ptr.4639. [Epub ahead of print]

 

lijn