Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Wilt u gewicht verliezen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 september 2007
Curcumine waardevol in kankerpreventie en behandeling
| 09/09/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Curcumine waardevol in kankerpreventie en behandeling Curcumine is een bestanddeel van curry. Deze voor mannen en vrouwen levensreddende stof heeft de eigenschap om vreemde, toxische stoffen de toegang tot de celkern van iedere mens te verbieden. De curcuma longa is een geelachtige, pittige specerij die tot de gemberfamilie behoort. Het wordt vooral gebruikt in de Aziatische landen. De gele kleur is afkomstig van de curcumoïden die geneeskrachtige en beschermende polyfenolen bevatten.

Kurkumapoeder bevat 3 tot 6 procent polyfenolen. Een van de eigenschappen van curcumine is dat deze specerij zowel preventief beschermend werkt tegen kanker, als ook gebruikt kan worden om kankerpatiënten beter te laten reageren op chemotherapie. Een andere eigenschap van curcumine is het feit dat de specerij de nucleaire factor kappa bèta blokkeert. Dit betekent concreet dat curcumine in staat is bestaande kankercellen, die niet reageren op chemotherapie, te doden. Curcumine is al enige bekend in de behandeling en de preventie van huidkanker.

Meer lezen: Hoe ontstaat kanker?
Verband tussen astma, kanker en de binnen atmosfeer

Bronnen:
Dhandapani KM, Mahesh VB, Brann DW. : Curcumin suppresses growth and chemoresistance of human glioblastoma cells via AP-1 and NFkappaB transcription factors. / J Neurochem. 2007 Jul;102(2):522-38.

 

lijn