Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 februari 2018
Darmflora en hart- en vaatziekten
| 09/02/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Darmflora en hart- en vaatziekten De microbiota van de darmflora hebben een symbiotische relatie met hun gastheer(vrouw), en deze speelt een belangrijke rol in het bewaren van de ‘homeostase’: de balans van gezondheid. De voeding beïnvloedt sterk de ‘gezondheid’ van het microbioom en dus ook van de persoon in kwestie.

Volgens deze studie geldt dit ook sterk voor hart- en vaatziekten. Dysbiose, een verstoorde darmflora, blijkt via verschillende wegen cardiovasculaire ziekten te veroorzaken:
- dysbiose veroorzaakt lekke darm en endotoxemie (vergiftiging), en zo chronische ontsteking die leidt tot de ontwikkeling van atherosclerose.
- dysbiose kan bloeddrukverhoging (hypertensie) veroorzaken door vasculaire fibrose (bindweefselvorming) en wijziging van de tonus van de bloedvaten.
- Wijziging van de darmflora verandert het galmetabolisme en de in de darm (door bacteriën) geproduceerde metabolieten. Sommige, zoals butyraat (boterzuur, kortketig vetzuur dat ook in boter voorkomt) zijn belangrijk voor een goede (vaat)gezondheid; andere, die door afwijkende bacteriën geproduceerd worden, zijn schadelijk.

De behandeling is logisch: gezond eten, en pre- en probiotica nemen.

Darmverzorgende tips
Galondersteunende tips

Meer lezen:
Verstoring van de darmflora (darmdysbiose)
Darmen beschermen tegen toxines
Meer voedingsmiddelen met prebiotica eten

Bronnen:
Lau K et al. Bridging the Gap between Gut Microbial Dysbiosis and Cardiovascular Diseases. Nutrients 2017, 9(8), 859; doi:10.3390/nu9080859
Karlsson F, Tremaroli V, Nielsen J, Bäckhed F. Assessing the human gut microbiota in metabolic diseases. Diabetes 2013, 62, 3341–3349.
Kamada N, Seo SU, Chen GY, Núñez G. Role of the gut microbiota in immunity and inflammatory disease. Nat. Rev. Immunol. 2013, 13, 321–335.

 

lijn