Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 september 2017
Darmkanker? Langer overleven met Mediterrane voeding
| 19/09/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Darmkanker? Langer overleven met Mediterrane voeding Dikke darmkanker is een van de meest voorkomende kankers in onze streken. Het is bekend dat voeding een belangrijke rol speelt bij het risico op ontstaan van deze kanker. Maar hoe belangrijk is een gezond voedingspatroon eens er een tumor aanwezig is?
Om de deze vraag te beantwoorden volgden wetenschappers een grote groep mensen vanaf het ogenblik dat ze de diagnose van dikke darmkanker kregen, tot 7 jaar later. Hierbij werd ook het voedingspatroon van deze mensen geanalyseerd.

De resultaten waren veelzeggend: diegenen die een gezond mediterraan voedingspatroon volgden, konden rekenen een significant langere levensduur: de mortaliteit lag ruim de helft lager bij deze groep dan bij diegenen die nog steeds ‘Westers’ aten. Ook het ‘gezonde Noorse patroon’ scoorde vrij goed, zij het iets
minder, met ruim een derde lager overlijdensrisico.
Mediterraan voedingspatroon: veel vis, groenten en fruit, noten, olijfolie, rode wijn,…
Noorse patroon: vis, kolen, roggebrood, appelen en peren en wortelgroenten.

Hoe voorkom je darmkanker!
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Omega-3 beschermt tegen darmkanker
Mediterraan dieet beschermt tegen huidkanker

Bronnen:
Ratjen I et al. Postdiagnostic Mediterranean and Healthy Nordic Dietary Patterns Are Inversely Associated with All-Cause Mortality in Long-Term Colorectal Cancer Survivors. J. Nutr. 2017; 147:636-644

 

lijn