Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juni 2015
Darmsorbens vermindert prikkelbare darm
| 29/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Darmsorbens vermindert prikkelbare darm Een 'darmgel' kan de klachten van prikkelbare darm verminderen. Volgens een studie vermindert een darmsorbens symptomen van buikpijn, diarree en slechte spijsvertering bij patiënten die aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden. De darmsorbens (Enterosgel) die in de studie gebruikt werd, bestaat uit een niet-opneembare siliciumverbinding die in een glas water verdund kan worden.

Prikkelbare darm is te wijten aan overgevoeligheid, slechte darmbeweging en ontsteking door voedselovergevoeligheid. Vaak is de darmflora uit balans gebracht. Een eenvoudig medicijn bestaat niet, meestal wordt een laxeermiddel, antispasmodicum of zelfs antidepressivum voorgeschreven. Darmsorbenten zijn substanties die een hoge absorptiecapaciteit hebben en die darmtoxinen kunnen opnemen vooraleer ze in de bloedbaan opgenomen worden. Ze zijn het equivalent van houtskool of klei, zoals die in het oude Egypte en Griekenland medicinaal gebruikt werden.

Adviezen tegen prikkelbare darm
Hoe een prikkelbare darm voorkomen?
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?
Hoe voorkom je een moeilijke spijsvertering

Lees ook:
Speciale vetzuren tegen de ziekte van Crohn
Twintig procent heeft een prikkelbare darm!>
Pre- en probiotica tegen prikkelbare darm

Bronnen:
Tkachenko EI, Avalueva EB, Skazyvaeva EV et al. Efficiency and safety of silicon-containing enterosorbent in the treatment of irritable bowel syndrome. Brief Report, 2014

 

lijn