Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 augustus 2012
De andropause, de mannelijke menopauze
| 20/08/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
De andropause, de mannelijke menopauze Menopauze is een begrip dat uitsluitend voor vrouwen wordt gebruikt. Toch ervaart iedere mannelijke vijftigplusser ook ernstige hormonale veranderingen in zijn lichaam. Men noemt dit de andropauze.
De symptomen van de andropauze zijn een sterke daling van het energieniveau en de vitaliteit. Mannen krijgen in die periode ongewild ook veel meer buikvet. Mannen vertonen in die periode ook een gebrek aan ambitie die kan leiden tot een depressie.

Al die klachten zijn het gevolg van een sterke daling van het testosteronniveau, het mannelijk hormoon. Testosteron is niet alleen belangrijk voor het sexuele leven van de man. Testosteron is een essentieel hormoon die de gezondheid van de man bepaalt. Een te sterke daling van dit hormoon kan leiden tot hart- en vaatziekten, spierproblemen, osteoporose en zenuwaandoeningen.
De natuurlijke oplossingen om de gevolgen van de andropauze te beperken bestaan uit lichaamsbeweging, een aangepast eet- en drinkgedrag en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Osteoporose preventie

Lees ook:
Vermoeidheid
Vasculaire dementie

Bronnen:
Blackwell J. : Androgen and the aging man. / Adv Nurse Pract. 2006 Jun;14(6):39-42

 

lijn